2010-01-04 14:07:02• hírek • Tóth Klarissz

Szűrővizsgálatok 30 év fölött

Új év, új munkahét, jobbik esetben pedig megújult életerő jellemez mindannyiunkat. Újévi fogadalmak helyett kezdjük az évet egy alapos orvosi kivizsgálással.

Nem reprezentatív felmérések szerint minden negyedik páciens számára az internet jelenti a hiányos orvosi információk forrását. Amennyiben egy beteg orvosától nem kap kellő felvilágosítást, illetve a gyógyszerek vagy kezelési módszerek hatékonyságáról szeretne tájékozódni, az internet bőséges információ-tárházát veszi igénybe. Ez többek között abból adódik, hogy a páciensek teljes-körűbb felvilágosítást várnak kezelőorvosuktól, mint amennyiben részesülnek.

Románia lakosságának nemrégiben lehetősége adódott az Egészségügyi Minisztérium által szervezett ingyenes analízis-kampányban részt venni. Tény az, hogy ez az akció nem jelentette a romániai lakosság egészségi állapotának objektív felmérését. Ezért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a különböző kivizsgálásokat mely életkorban ajánlott elkezdeni. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségek megelőzése az egészséges életmód kialakításával valósítható meg. A megelőzés valamint a korai felismerés érdekében vegyük igénybe a következő szűréseket.


Vérnyomás-ellenőrzést kórelőzmény esetén rendszeresen kell végezni

Vérnyomás-ellenőrzést kórelőzmény esetén rendszeresen kell végezni


Családi orvosnál történő teljes kivizsgálás: fiatalabb korban évente kétszer, míg a harmincas évektől kezdődően évente három alkalommal.

Vérnyomás-ellenőrzés: kórelőzmény esetén rendszeresen, egészséges szervezet esetében is ajánlott évente legkevesebb három alkalommal.

Fogászati ellenőrzés: évente kétszer.

Szemészeti vizsgálat: három-négy évente, súlyosabb szembántalmak esetén ennél gyakrabban.

Vércukorszint-ellenőrzést először a húszas évek elején ajánlott végeztetni, az évek előrehaladtával háromévente, majd 40 éves kor fölött, betegség és családi kockázat esetén évente vagy ennél gyakrabban.

Koleszterinszint ellenőrzést először a húszas évek elején ajánlott végeztetni, az évek előrehaladtával háromévente, majd 40 éves kor fölött, betegség és családi kockázat esetén évente vagy ennél gyakrabban.

Bőrgyógyászati ellenőrzés 20 éves kortól évente, túlzott napozás, szoláriumozás illetve anyajegyproblémák esetén félévente.

Vastagbéldaganat szűrést családi kockázat esetén 30 éves kortól kezdve, 50 év fölött évente egyszer, illetve ettől az életkortól számítva vastagbéltükrözést háromévente ajánlott végeztetni.

Hasi ultrahangvizsgálaton évente egyszer.

Pajzsmirigyvizsgálat 30 év fölött évente egy-, 40 év fölött (elsősorban nőknek) két alkalommal.

Nők esetében 25 éves kortól évente általános nőgyógyászati kivizsgálást, majd háromévente célszerű onkológiai méhnyakszűrést végeztetni. 40 éves kortól kétévente ajánlott az emlőszűrés.

Férfiak esetében 35-40 éves kortól ajánlott évente urológiai/prosztata kivizsgáláson részt venni, komolyabb problémák esetén jóval korábban.

Természetesen mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy jelenleg milyen egészségi állapotban van, és melyek azok a vizsgálatok, melyeknek mindenképpen alá kell vetnie magát. Ne feledjük, hogy az egészség megőrzésében a saját felelősségen (önvizsgálaton) kívül, a páciens és a háziorvos/szakorvos felelőssége közös.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: